Mer fokus på følelser

Når mennesker blir bedt om å fortelle om den beste sexen de noen gang har hatt, handler svaret sjelden om teknikker eller stillinger. I stedet handler det om at de har følt noe spesielt underveis.

For å kunne spille på følelser på en god måte under sex trender du tilgang til veldig privat informasjon fra din partner. Det sier seg selv at dette ikke er noe som deles med hvem som helst. Nøkkelen er trygghet.

Uten tryggheten får du ikke den informasjonen du trenger. Det er ikke uten grunn at kvinner lettere får orgasme, og menn har bedre ereksjon, når de er sammen med noen de er trygge på.

Skap seksuell trygghet

Seksuell trygghet handler både om fysisk trygghet, det vil si vissheten om ikke å bli skadet, og om emosjonell og sosial trygghet.

Hold avtaler og respekter grenser

Sørg for at du har aktivt samtykke hele vien, slik at du ikke antar eller tar for gitt at samtykket er der. Det er selve grunnlaget for at partneren skal føle seg fysisk trygg med deg. Partneren kan ha ombestemt seg eller mistet lysten underveis, så spør heller en gang for mye enn en gang for lite. Husk at partnerens kropp kan reagere med både opphisselse og orgasme uten at det nødvendigvis vil si at lyst eller samtykke er til stede.

Don’t kiss and tell

Sosial trygghet er vissheten om at det man gjør på soverommet ikke finner veien utenfor. Ikke fortell detaljer eller preferanser relatert til tidligere eller nåværende sexpartnere til andre. Hvorfor skal partneren din fortelle deg om sine dypeste fantasier, tenningsmønstre og seksuelle preferanser hvis du kan komme til å sladre?

Møt partnerens emosjonelle behov så godt du kan

Emosjonell trygghet handler om å bli møtt på en god måte når man deler følelser. Uansett hvor ulogisk noe virker, bør du ha en holdning om at partnerens følelser er viktige, og at partneren faktisk har lov til å føle det han eller hun gjør. Du behøver ikke være enig eller føle det samme. Å be noen om å slutte å ha den følelsen de faktisk har, er oppskriften på en partner som slutter å dele følelser med deg.

Hvis du over tid er støttende når partneren forteller om sine følelser, bygger du tillit nok til at partneren kan våge å fortelle om ting som er sårbart. Pass på at du mottar din partners seksuelle hemmeligheter på en god måte. Dersom partneren deler det han eller hun synes er skambelagte seksuelle følelser med deg, er det ekstra viktig å være støttende og ivaretakende. Dette kan lette skamfølelsen og gjøre at partneren lettere åpner seg om andre temaer.

Piff opp sexen med følelser

Nå har du forhåpentligvis lagt et godt nok grunnlag til at partnere din kan åpne seg. Neste skritt er å oppdatere deg på alt du vet om partnerens seksualitet, inkludert hva som gjør at partneren din får lyst på sex, hva som får partneren i humør, hva partneren liker og ikke liker samt hvilke følelser partneren ønsker å oppleve i senga. Hvis dere har vært sammen lenge, er det lett å gå i fella og tro at man vet alt om partnerens seksualitet, men seksualiteten vår endrer seg etter hvert som vi blir eldre. Derfor er det viktig at du fortsetter å være nysgjerrig på hvordan partneren fungerer.

Jakt på følelsene bak det som tenner partneren mest

Fantasiene og det partneren ofte onanerer til, speiselt bildene som går gjennom partnerens hode rett før orgasmen, gir ofte en indikasjon på hvilke følelser som kan flettes inn i sexen. Dobbeltsjekk med partneren at du har fanget opp hvilken følelse det er som gjør susen når partneren har delt fantasien sin.

De små grepene som forandrer følelsen

Ofte er det bare små endringer i kroppsspråk og eventuelle hjelpemidler og rekvisita som skal til for å vekke den aktuelle følelsen. Tenk deg at hun liker at han er dominant og ledende i senga. Skje-stillingen, hvor han tar henne liggende bakfra, kan gjøres om fra romantisk søndagssex til en dominant stilling ved å holde armene hennes symbolsk fast bak ryggen. «Hvilke følelser vekker jeg nå hos partneren min?» er spørsmålet du kan stille deg selv underveis.

Bruk partnerens egne ord og uttrykk for å skape opphisselse

Legg merke til ordene og frasene partneren bruker for å beskrive det som tenner vedkommende mest, spesielt hvis de gjentas. Disse ordene er ofte ekstra seksuelt ladet for vedkommende. Om du senere skal i gang med «griseprat», kan det være lurt å bruke akkurat de samme ordene.

Frekk prat i senga kan egne seg i en dominant sammenheng, men kan raskt bli rart hvis konteksten ikke er riktig. En myk start kan være å kommentere hva du gjør, hva du vil at partneren skal gjøre med deg eller hvordan partneren får deg til å føle. Prøv å unngå kommentarer om hvordan partneren ser ut, siden det kan gjøre partneren selvbevisst.

Vurder å leve ut fantasier og rollespill

Par som er seksuelt lekne og har et sexliv som er kjennetegnet av eksperimentering og utforskning, har ofte glede av å leve ut seksuelle fantasier og rollespill. Når partneren forteller om en fantasi, har du likevel ingen forpliktelser til å bidra til å leve den ut. Dersom du er skeptisk til det partneren forteller, er det likevel viktig at du tydelig viser at du setter pris på tilliten og det at partneren deler fantasiene med deg. Det øker sjansen for at partneren fortsetter å dele med deg.

Det å leve ut fantasier og rollespill passer ikke for alle. De fleste par har en mer vennskapelig, gjensidig seksuell stil, og for disse parene vil det å leve ut fantasier og rollespill lett bli litt kleint.

Hvis du og din partner ønsker å leve ut en fantasi eller et rollespill, kan det være greit å ha dette i bakhodet: En vellykket virkeliggjøring av en fantasi avhenger at du klarer å gjenskape den samme følelsen, ikke nødvendigvis handlingene i seg selv.

Dette er gode nyheter hvis du ikke er komfortabel med å leve ut fantasien til partneren akkurat slik den har foregått i hans eller hennes hode. Kanskje er du mer komfortabel med å virkeliggjøre den samme følelsen i et annet rollespill? Hvis du ikke er komfortabel med å spille rollen som en slem superskurk, kan kanskje rollen som autoritær soldat være enklere å gå inn i? Et nyttig tips kan være å late som man er en skuespiller som spiller en rolle. Da vil det lettere føles mer naturlig og mindre kleint.

Dette er et utdrag fra boken «Sex Gode Grunner» av Lillian Rydning og Dag Eian, en uvanlig guide til lyst og nytelse. Kapittelet om økt fokus på følelser gir deg gode råd som skaper trygghet, variasjon og gir seksuelle opplevelser med nytelse som er få forunt. «Sex Gode Grunner» finner du hos Nytelse.no!

Freaky Friday – Wet sex!

Wetsex, goldenshower, water sports, hva er det, hvordan gjør man det, og hvordan får man med partner på å teste dette? Alt dette får du