Hva er vaginisme

Vaginisme er navnet på smerter som kvinner opplever ved forsøk på seksuell aktivitet, der det er psykisk bakenforliggende respons som er årsak til at man opp­lever dette så smertefullt og vanskelig.

 

Hvem får vaginisme?

De er gjerne unge, kvinnene som får vaginisme, og om lag 1 prosent av kvinner sliter med dette. Når man har vaginisme, får man en slags fobi og redsel mot det å ha vanlig vaginal sex, og det kan virkelig gå utover både livskvalitet og parforhold.

 

Man vet ikke alt om hvorfor noen får vaginisme, men det kan starte med en underlivsinfeksjon, for mye vasking, gynekologiske problemer og at man har hatt vanskelige seksuelle erfaringer tid­ligere. Det kan ta lang til å bli bra, men behandlingen består av å bli trygg på at det ikke er noe «unormalt», og det å få profesjonell hjelp til muskel­avslapning, og å bli trygg på sitt underliv, slik at man gradvis klarer å oppnå et normalt seksualliv.

 

Hvordan bli kvitt vaginisme?

Dette er en langvarig og kompleks behandling, og det finnes dessverre ikke et tverrfaglig tilbud mange steder i landet. Men det er hjelp å få, og det er veldig viktig at dere som sliter med dette, tør ta det opp, det er første steg til å få det bedre.

 

Mange har også effekt av å trene seg opp med et dilatorsett. Dette gjelder også de som har endometriose, hatt underlivskreft eller andre sykdommer som gjør at man har smerter og ubehag i underlivet.

1 av 5 kvinner opplever smerter i underlivet!

Hør podcast-episoden til Klimaks om smerter i underlivet:

Freaky Friday – Prostataorgasme!

Stimulering av prostata er en snarvei til nye, fantastiske orgasmer. Men fortsatt har mange menn aldri opplevd den dype, intense orgasmen en får ved stimulering

Kake og oralsexdagen!

I dag 14. april er det kake og oralsexdagen. Dette er et motsvar til guttas «Biff&Blowjob dag»! Kake og oralsex dagen handler om å sette