Hva er orgasme?

Mange har opplevd orgasme, men hva er det egentlig, og hva skjer i hjernen når vi får orgasme?

Orgasmen varer i 3–20 sekunder

Under seksuell opphisselse blir kjønnsorganene fylt med blod. Hos mannen medfører dette reisning, og hos kvinnen svulmer skjeden opp, og slimhinnene blir fuktige. Selve orgasmen består, både hos kvinner og menn, av raske muskelsammentrekninger i bekkenmuskulaturen og muskulaturen omkring kjønnsorganene. Hos mannen varer dette typisk mellom 3–10 sekunder og fører til sædavgang. Hos kvinnen kan muskelsammentrekningene vare 20 sekunder eller mer. Og hun kan oppleve flere orgasmer etter hverandre.

 

Orgasmen gir oss lyst på mer

Også hjernen er i full gang under en orgasme. Hjerneskanninger viser at det er aktivitet i mer enn 30 forskjellige regioner når vi er seksuelt opphisset. Selve orgasmen utløser dopamin, som er en såkalt nevrotransmitter i hjernen. Det får oss til å føle oss lykkelige og oppstemt. Følelsen får oss til å kreve mer av det samme. Dessuten skilles det ut oksytocin – et hormon som blant annet fremmer at man knytter bånd med partneren sin.

 

Vi mister selvkontrollen

Hjerneskanninger viser dessuten at den forreste delen av hjernen, som kalles for den orbitofrontale korteksen, blir slått av. Dette området kontrollerer selvevaluering, fornuft og selvkontroll. Hos kvinner viser skanningene dessuten at et bestemt område i hjernen som forbindes med smerteopplevelse, lyser opp under en orgasme. Dette antyder at smerte og nytelse kan henge sammen.

 

Om orgasme:

  • Orgasmens funksjon er å få dyr til å ha samleie og dermed videreføre genene sine.
  • Orgasmen er karakterisert av et ekstremt fysisk velbehag, kontrollert av det autonome nervesystemet.
  • Dette ledsages av raske muskelsammentrekninger i de nederste bekkenmusklene, som omgir kjønnsorganer og anus.

Orgasmekrem

Nytelse.no har et stort utvalg av forskjellige orgasmekremer som øker blodgjennomstrømningen og annet spennende tilbehør for å vippe deg over kanten og kan gi den enda sterkere orgasmer. Se utvalget av orgasmekrem her.

Kilde: Forskning.no

Freaky Friday – Svelge sperm

Sug og svelg – God helg! Når forskere spurte en rekke studenter om hva de ville valgt bort av samleie eller oralsex, svarte samtlige samleie.