Trøbbel i tårnet – når penis streiker

Mer enn én av fire menn har hatt problemer med ereksjonen i løpet av de siste tre månedene. Det at penis ikke samarbeider helt, er derfor seksualitetens variant av elefanten i rommet: «Alle» støter på det, men de færreste våger å snakke høyt om det.

Sporadiske ereksjonsvansker er faktisk så vanlig at 90 prosent av menn over 40 år har opplevd at penis ikke blir hard når de ønsker det. Skal du få diagnosen ereksjonsdysfunksjon, må du over en tre måneders periode ha hatt vedvarende og gjentatte vansker med å få og/eller opprettholde ereksjonen. Fordi det er så normalt at penis ikke alltid samarbeider, må problemet være ganske betydelig før man kan si at du har ereksjonsvansker. Hvis du opplever ereksjonsvansker fra tid til annen, betyr det altså overhodet ikke at du er eller er i ferd med å bli impotent.

De færreste menn har perfekte ereksjoner som er 100 prosent pålitelige. Å akseptere nettopp det er en viktig del av bedringen. Du er derfor «kurert» når du stort sett er fornøyd med ereksjonene dine, når ereksjonssvikt i liten grad påvirker hvor fornøyd du er med sexlivet, og når du ikke føler deg kjip, engstelig eller nedfor de gangene penis ikke spiller på lag. Dette er et langt mer realistisk mål enn en fantasi om den perfekte ereksjonen som aldri svikter.

Psykiske og fysiske årsaker virker sammen

Noen ganger er det en klar fysisk årsak som har utløst ereksjonsvanskene. Det kan være en forbigående urinveisinfeksjon, et sykkelritt, hjertesykdom, en operasjon eller nye medisiner. Hvis dine ereksjonsvansker har fysiske årsaker, vil fysiske, medikamentelle eller seksuelle hjelpemidler kunne være til god hjelp.

Et seksuelt problem er imidlertid sjelden enten fysisk eller psykisk, og slik er det også med ereksjonsvansker. Det har blitt hevdet at hele 80 prosent av menn som får ereksjonsvansker på grunn av en fysisk årsak, får problemer med ereksjonen også etter at det fysiske problemet er løst. Hvorfor? Jo, fordi selv ved klare fysiske problemer vil psykiske forhold påvirke både hvor stort det seksuelle problemet blir, og hvor lenge det varer.

Psykiske årsaker til ereksjonstrøbbel, ofte kalt prestasjonsangst, kan dermed komme på toppen og være grunnen til at situasjonen ikke bedrer seg. Derfor kan det være nyttig å lese om og redusere prestasjonsangst, uansett hva som var den opprinnelige årsaken til problemet ditt.

TEST: Våkner du med morrabrød eller har ereksjon i løpet av natten? Dette er et godt tegn på at den fysiske delen av ereksjonen din fungerer, og at du vil få best resultater ved å se litt nærmere på tankene dine. Husk at morgenbrød bakes i visse søvnfaser og ikke i andre, så hvis du ikke har ereksjoner når du våkner, kan det likevel være at du har hatt dem i løpet av natten.

Dette er et utdrag fra boken «Sex Gode Grunner» av Lillian Rydning og Dag Eian, en uvanlig guide til lyst og nytelse. Kapittelet om ereksjonssvikt gir deg gode råd for å komme deg gjennom et slikt problem og smarte tips for mental og fysisk trening som kan hjelpe med å få ereksjonen tilbake. «Sex Gode Grunner» finner du hos Nytelse.no!

Freaky Friday – Prostataorgasme!

Stimulering av prostata er en snarvei til nye, fantastiske orgasmer. Men fortsatt har mange menn aldri opplevd den dype, intense orgasmen en får ved stimulering

Kake og oralsexdagen!

I dag 14. april er det kake og oralsexdagen. Dette er et motsvar til guttas «Biff&Blowjob dag»! Kake og oralsex dagen handler om å sette