Hvorfor klør vaginaen min?

Kløe, irritasjon og vond lukt fra underlivet er ofte tegn på at noe er galt og i ubalanse. Men hva gjør man?

De vanligste årsakene til kløe i underlivet er en form for soppinfeksjon eller bakteriell vaginose. Dette skyldes ikke seksuelt overførbare sykdommer og rammer de fleste kvinner i løpet av livet. De er helt ufarlige med kan være veldig plagsomme. Om det er soppinfeksjon fås legemidler for dette uten resept på apoteket siden såpass mange sliter med nettopp dette. Den kommer både i krem og tabletter ettersom soppen også kan være inni skjeden. Når det er sagt er ikke all kløe i underlivet sopp, bare ca. 50 %, så det anbefales på det sterkeste å ta kontakt med lege eller gynekolog om man opplever underlivsplager. For kløe, utflod og irritasjon er også symptomer på seksuelt overførbare sykdommer som klamydia og gonoré. Grunnen til at man får sopp kan være mange. Ofte etter bruk av antibiotika eller for mye såpe. Begge disse fjerner den naturlige bakteriefloraen som er i underlivet.

Rekefest?

Du har kanskje hørt om eller kjent lukten som er fiskeaktig fra underlivet. Et friskt underliv skal ikke lukte fisk, men tilstanden Bakteriell vaginose er skyld i at mange gjør det likevel. Det vil si at det er ubalanse i bakteriefloraen og mangel på de beskyttende melkesyrebakteriene som skal være i underlivet. De holder nemlig miljøet der nede surt, og surt er bra. Dette er ikke en spesiell bakterie, men det er en blanding av flere bakterier som skaper ubalanse. Det er ikke en seksuelt overførbar sykdom, men jo flere partnere man har, desto større er sjansen for å få bakteriell vaginose. Nettopp fordi man blander flere typer bakterier. Jo, mindre melkesyrebakterier desto større mulighet for oppblomstring. Både sperm og mensen er basisk og vil forverre «fiskelukten». Ved symptomer bør du oppsøke lege for antibiotikabehandling.

Husk at god hygiene i underlivet er viktig. Bruk intimsåpe som er skånsom for underlivert.

Andre årsaker til smerter i underlivet kan være:

1 av 5 kvinner i Norge sliter med smerter i underlivet. 15% av alle kvinner i Norge opplever smerter ved samleie. Tilstanden blir beskrevet med navn som vulvodyni, vaginsisme og vestibulitt.

Vulvodyni er en samlebetegnelse på smerter i underlivet hos kvinner.

Vaginsime betyr at bekkenbunnsmuskulaturen er stram og øm. Dette vil føre til dårlig sirkulasjon og drenasje til nervene i bekkenbunnen som igjen kan gi svie og smerter i vulva.

Vestibulitt er langvarige smerter i området rundt skjedeåpningen. Smertene utløses ved berøring- ved samleie eller ved tampongbruk. Ved gynekologisk undersøkelse noteres smerteømfintligheten via trykktest med en bomullspinne.

Kilde: «Gleden med skjeden» og Oslo Kvinnehelsesenter

Freaky Friday – Wet sex!

Wetsex, goldenshower, water sports, hva er det, hvordan gjør man det, og hvordan får man med partner på å teste dette? Alt dette får du